24 Nisan 2024 Çarşamba
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

KAR YAĞIŞININ FAYDALARI VE KARA DOYMAK…

28 Şubat 2017
KAR YAĞIŞININ FAYDALARI VE KARA DOYMAK…

Fındıklıklar, tarlalar, otlaklar ve diğer canlılar için inanılmaz faydaları olan bir kar yağışı süreci yaşandı. Kar yağışının görüldüğü gün sayısı ve karın yerde kalma süresi bölgesel farklılıklar göstermektedir. Son 50 yıldır ise bölgemize ilk defa bu kadar kar yağdı ve kar, bu kadar uzun süre yerde kaldı.

Kar yağması hem ruhsal sağlık, hem de bedensel sağlık için de faydalıdır. Özellikle salgın hastalıklara sebep olan mikroorganizmaların üremelerini engellemesi ile hastalık etkenlerinin artmasına engel olur. Kar ile beslenen toprağın verimi arttığı için, verdiği ürünün kalitesinin de artışı sağlamaktadır.

Yağmur zengini su fakiri olan bölgemiz yeraltı su kaynaklarının rezervinin doluluğunu sağlamanın yanında tarım alanları ve hayvancılığın vazgeçilmezi meraların verimliliğini artırmaktadır. İşte bu durum mikroplardan kurtulmanın yanında su kaynaklarını doldurmak, toprağın minerallerinin bitkiler ve ağaçlar tarafından daha iyi değerlendirmesini sağlamak için doymak anlamına geldiğini söyleyebiliriz.

Karın, tarım toprağını koruması ve nemli tutmasında önemi büyüktür. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin ana kaynağıdır. Kıştan sonra havaların yavaş yavaş ısınması durumu ile birlikte eriyen kar suları toprak tarafından iyice emilmektedir. Toprak tarafından yavaş bir şekilde emilen bu kar suları bitkilere su ihtiyacı bakımından da oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Özellikle sanayi ürünümüz olan fındık için bu durum kar yağmura oranla daha da faydalı olmaktadır.

Kentleşme ve sanayileşmenin meydana getirdiği negatif durumlardan biri de hava kirliliğidir. Kar yağışı ise havada bulunan zararlı mikroorganizmaların ölmesine vesile olmaktadır.

Toprak yüzeyinde biriken karın, bitkilerin üzerini yorgan gibi kaplayarak o günlerin gecelerinde oluşan aşırı soğuklardan ve donlardan zarar görmesini engellediğini ve Kar örtüsü, bitki hastalık ve zararlıların yayılmasını durdurup bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı mukavemetini artırmaktadır. Tarımda önemli bir zararlı olan tarla faresinin kar yağışı sonucunda yuvalarının suyla dolmasına, soğuk suyun etkisiyle hareket yeteneğinin ve üreme etkinliğinin durmasına neden olur. Tarla faresinin mücadelesinde en etkili olan zaman süreci bu dönemdir.

Özetle kar;

  • Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır.
  • Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner.
  • Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur.
  • Karasal iklimin etkili olduğu coğrafi bölgelerde kar, özellikle kuru ve soğuk geçen kış günlerinde kar yağması nedeniyle hava yumuşar. Böylece birçok bitki aşırı dondan etkilenmez.
  • Kar erimeleri sonucunda önemli derece su kaynağı artışı olmaktadır.
  • Kışın kar yağışları bitkiler için koruyucu bir etki yapar.
  • Tarım ürünleri soğuğa karşı koruduğu gibi toprak nemimin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleşmesine katkı sağlar.
  • Kar, kış turizmine imkan sağlar.

Kar yağışının bu faydalarını toparlayan güzel bir atasözümüz ise “kar yağışında bereket vardır” şeklindedir.

Anahtar Kelime: ,
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: