3 Mayıs 2024 Cuma
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ BAŞLIYOR

14 Ocak 2018
İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ BAŞLIYOR

Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, istiridye mantarı yetiştirmek isteyen çiftçiler için eğitim verileceği belirtildi. Eğitime katılmak isteyen çiftçilerin 19 ocak cuma gününe kadar odaya müracaat etmeleri gerekiyor.

İstiridye Mantarı nedir?
Kavak mantarı, Pleurotus ostreatus, yaygın bir yenilebilen mantar türüdür. İlk kez Almanya’da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir. Ancak, ilk belgelenmiş ekim çalışmaları Kaufert tarafından yapılmıştır. Pleurotus corticatus adıyla ilgili bazı kuşkular bulunmaktadır, ancak Kavak mantarı ekimi yaptığı konusunda bir şüphe yoktur. Benzer olarak ekilen “Başkavak mantarı”na benzemektedir. Kavak mantarları ayrıca sanayide ve diğer alanlarda mantarındırma (Vücuttaki toksik etki gösteren bileşenleri mantar kullanarak temizleme yöntemi) amacıyla kullanılır. Kavak mantarı bir ilaç mantar olarak düşünülebilir, çünkü içerisinde statin türü bileşenler içermektedir bunlardan biri olan lovastatin kolestrolü düşürür.

İstiridye mantarı doğada kavak ağaçlarında yetişen son derece faydalı bir besin türüdür. Şeklinin şapka şeklinde olması ve istiridye kabuğuna benzemesi nedeniyle adına istiridye mantarı denilmektedir. İstiridye mantarının üretiminin Türkiye’de yaygınlaşması sonucunda kırmızı ete rakip olduğu söyleniyor. Hem faydalarının git gide artması hemde ekonomik olması nedeniyle istiridye mantarı son zamanlarda oldukça revaçta.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: