5 Mayıs 2024 Pazar
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞINA KARŞI MÜCADELE DÖNEMİ

13 Nisan 2018
FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞINA KARŞI MÜCADELE DÖNEMİ

Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur.

Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır. Bu nedenle üreticilerimiz bu dönemde bahçelerini kontrol etmeli, % 50’den fazla çotanak bağlama dönemine gelmiş olan bahçelerde tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleri (BKÜ) ile koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Hastalık belirtileri görülmeye devam ettiğinde tavsiye edilen tedavi edici BKÜ ile ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır.

İlaçlamalarda atomizör kullanılacaksa ocak başına en az 1 litre ilaçlı su, motorlu pülverizatör kullanılacaksa en az 2 litre ilaçlı su olacak şekilde, ağaçlara dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalı; insan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlamadan 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Arıların zirai mücadele ilaçlarından zarar görmelerini asgari düzeyde tutmak için arıcılık yapanların kovanlarını ilaçlama sahasının dışına çıkarmaları gerekmektedir. Uygulamada kalıntı riski göz önüne alınarak ilaçlı mücadelenin hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanması gerekmektedir.

Mücadelede, Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmayan ve tavsiye edilmeyen BKÜ kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin ilaca karıştırılmadan önce etiket bilgileri değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır. Mücadelede birinci ilaçlamada Kükürt 800 g/l etkili maddeli bitki koruma ürünü kullanılırsa fındık kozalak akarı zararlısına karşıda etkili olacaktır.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: