26 Nisan 2024 Cuma
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

FINDIK ZURUFLARINI EKONOMİYE KAZANDIRIN

21 Ağustos 2019
FINDIK ZURUFLARINI EKONOMİYE KAZANDIRIN

Fındık zuruflarını ekonomiye kazandırın.

Uzun ve yorucu bir fındık üretim sezonunun ardından yüzlerin güldüğü bir hasat süreci yaşadık. Kalite ve verimin daha üst sevilerde olabilme imkânı bulunsa da mevcut sonuç üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Akçaabat Ziraat Odası olarak sezon boyunca kalite ve verimin artması yönünde saha çalışmalarında bulunduk. Üreticilerimize fındıktan elde ettikleri geliri artırabilecek önerilerde bulunmanın yanında bu gelirin sürdürülebilir olması yönünde tavsiyelerimiz ve ısrarımız olmuştur. Buna paralel olarak toprak sağlığı, toprak organik madde seviyesi ve çevre kirliliği konularına da eğitimlerimizde ısrarla değindik.

Zuruflar Kompost Yapılmalı

Her yıl rutin olarak hasat sonrası harman ve patoz makinesi ile zürufun fındıktan ayrıştırılması işlemi pazara fındık götürme öncesi yapılacak işlemlerdir. Buraya kadar olan aşamada herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Bölgemiz açısından olumsuzluk patoz sonrası fındık züruflarının bulunduğu yere terk edilmesi ile başlamaktadır. Yol boyu mahalle ve köylerde gelişigüzel fındık züruf yığınlarına rastlanmaktadır. Bu durum kötü bir görüntü oluşumunun yanında, sürdürülebilir fındık tarımında organik madde seviyesinin iyileştirilmesinde kaynak olabilecek malzemenin heba olması anlamına gelmektedir.

Fındık bitkisi her yıl yaprak döken bitkiler grubundadır. Akçaabat Ziraat Odası olarak üreticilerimize hastalıklarla mücadele kapsamında, hastalık kaynaklarını her yıl bahçeden uzaklaştırmanın mücadelede başarıya çok büyük katkı sağladığını anlatmaktayız. Bu bağlamda patoz sonrası fındık züruflarının , yere dökülen yaprakların ve her türlü bitkisel artıkların bir yere toplanıp, kompostlama işlemi ile hem toprağın organik madde ihtiyacının karşılanmasına hem de hastalık kaynağı oluşturacak olumsuz etmenlerin bahçeden uzaklaştırılmasına olanak sağlayacaktır.

Kompost Nasıl Yapılır..

Kompostalama işlemini kısaca tarif etmek gerekirse; bitkisel kompost yapılacak ortama zürüf, yaprak ve her türlü bitkisel artıklar ilk etapta 20 cm lik tabaka halinde serilir. İçerisine 3 kg Üre ya da 3 kg TSP serpilerek ilave edilir. Daha sonra bu katmanın içerisine 50 kg kadar hayvan gübresi serilir ve üzerine 500 gram (yarım kilo) kireç serpiştirilir. Bu şekilde elimizde ki malzemeler katman katman yığın haline getirilerek hazırlanan yığının üzeri, yanları açık olacak şekilde, naylon ile örtülür. Yaklaşık bir yılın sonunda hastalık kaynağı ve etrafta kötü görüntü oluşturan her türlü bitki artıkları iyi bir organik gübre olarak hem tarıma hem de ekonomiye geri kazandırılabilir.

Son yıllarda bölgemizi ziyarete gelen, yerli ve yabancı turistlerin gezi güzergahında olan züruf yığınları, hem olumsuz bir görüntü oluşturmakta hem de çevreci yönü olan ve doğayla diğer bölgelere nazaran daha iç içe yaşayan bölgemiz halkına yakışmayan bir tablonun oluşmasına neden olmaktadır. Basit birkaç işlemle bu kötü görüntüyü ortadan kaldırabiliriz. Akçaabat Ziraat Odası olarak üreticilerimize gerek bitkisel kompost yapımında gerekse diğer çevre ile ilgili konularda desteklerimiz devam edecektir. Geleceğe temiz bir çevre bırakmak hepimizin öncelikle vazifesidir. Odamız olarak üreticilerimize yardıma hazırız.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: