23 Nisan 2024 Salı
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz

FINDIK DALDAN DEĞİL MUTLAKA YERDEN TOPLANMALI

17 Ağustos 2020
FINDIK DALDAN DEĞİL MUTLAKA YERDEN TOPLANMALI

Bir yıllık emeğin karşılığını almak için yeni bir fındık hasat dönemine girdik. Fındık yöremiz için vazgeçilmez bir tarım ürünü. Ancak fındık hasadında uymamız gereken bazı kurallar var. Üreticilerimizi bu konuda uyarmak istiyoruz.  Teknik ekibimiz bu konuda saha çalışmalarına devam ediyor. Hasat öncesi mutlaka 5-10 gün önceden motorlu tırpan gibi aletler ile bahçe temizliği yapılmalı. Fındıkları daldan değil de yere döküldükten sonra yerden toplamaya dikkat edilmeli.  Zamanında ve tekniğine uygun hasat yapılmadığı takdirde verim ve randıman  kayıpları meydana gelir. Bu sebeple fındığın yerden toplanmasını önemsiyoruz.

 

Fındık hasadında aşağıda belirtilen kriterler dikkate alınarak yapılması önemlidir.

 

Zurufların (çotanakların) iyice sararıp, kızarıp kahverengileşmeye başlaması,

Fındığın sert kabuğunun %75 oranında kızarması,

Danelerin sert kabuğunun içinden kolayca çıkabilmesi,

İç fındık zar renginin koyu krem rengine dönüşmesi,

Dalda bulunan fındığın nem oranının % 30’un altına düşmesi,

Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin % 75′ inin daldan döküldüğü belirlenince hasadın başlaması gerekir.

 

Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda birçok  sorunlar meydana  gelir. Meyve kalitesi düşer. İç buruşuk miktarı artar. Randıman düşük olur. Kurutulmuş tanelerde tane rengi donuk kalır. Ürünün depolanmasında sorunlar meydana getirir.

 

Hasadı yapılan fındıklar harman yerlerinde ince serilmeli ve iyice kurutulmalıdır.  Üst üste yığınlar halinde bırakılmamalıdır. Çok kalın serilen ya da yığınlar halinde bırakılan  fındıklarda sıcaklığın yükselmesi ile fındıkta acılaşmaya; nispi nem oranının artması da kızışmaya, küflenmeye yol açabilir. Özellikle insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan Aflatoksin  adı verilen  tanınmış kanserojen madde meydana gelir.  Naylon ya da bez brandalar ürüne temas etmeyecek şekilde yağışlı havalarda üzeri örtülmelidir. Fındıklar kurutulduktan sonra naylon çuvallara konulmamalıdır. Gözenekli ya da jüt çuvallara konulmalıdır.

Depo olarak kullanılacak yerin serin kuru ve havalanabilir nitelikte olması gerekir. Bu şartlarda fındıklar 1 yıl muhafaza edilebilir. Bunun için depo içi sıcaklığının 2-4,5 ºC’ de ve nispi nemin % 55-60 arasında olması gerekir.

Bol bereketli bir hasat sezonu dileriz.

 

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

Akçaabat Postası SON DAKİKA: